Trainingsprogramma tips

WAT ER NIET MAG ONTBREKEN IN JE TRAININGSPROGRAMMA

Trainingsprogramma’s worden gemaakt om fysieke doelen te bereiken. Zonder doel geen programma. Stel dat je wilt trainen om je algehele fitheid te verbeteren, omdat je je gezondheid belangrijk vindt. Wat mag er dan niet missen in je trainingssessies? 

Een goed trainingsprogramma voor algehele fitheid moet voldoen aan drie voorwaarden:

  1. Een goede opbouw
  2. Alle energiecomponenten komen aan bod
  3. Alle beweegcomponenten komen aan bod

EEN GOEDE OPBOUW

Als je een doel wilt bereiken, dan is één factor het allerbelangrijkste: consistentie. Structureel de dingen doen die nodig zijn voor het doel. Dat betekent bij sportieve doelen dat je minimaal 1-2 keer per week de juiste fysieke prikkel geeft aan je lichaam. Je trainingsprogramma moet er zo uitzien dat je het structureel kan volhouden over een lange periode.

Verder is een goede opbouw ook belangrijk om blessures te voorkomen. Een blessure is niet alleen pijnlijk, maar zorgt er ook voor dat je consistentie wordt doorbroken. Daarom is het goed om een warming-up te doen voordat je naar de kern van je programma gaat. Eindig met een cooling-down om de druk van je bloedvaten te halen.

Naast deze opbouw tijdens elke training, is het vooral belangrijk om niet ineens grote sprongen te maken in de intensiteit en het totale trainingsvolume per week. Bouw je belastbaarheid stap voor stap op om fysiek ongemak te voorkomen.

ENERGIECOMPONENTEN

Een gezond lichaam moet veel functionele activiteiten kunnen uitvoeren, zoals zware elementen tillen, rennen, fietsen, klimmen, traplopen en nog veel meer. Dat betekent dat je explosief moet zijn, fysieke activiteit langer dan 5 minuten moet kunnen volhouden en dat je snel kan herstellen. Dit worden energiecomponenten genoemd (term ontleend aan het IMPACT-model van Chivo). In een ideaal trainingsprogramma voor je gezondheid worden alle energiecomponenten getraind.

ENERGIECOMPONENT

VORM

Explosiviteit

Krachttraining 

Volhouden

Duurtraining vanaf 5 minuten

Snel Herstel

Interval Training met korte hoge pieken (HIIT)

Let op: ben je nog niet zo explosief? Doe eerst kracht- en duurtraining voordat je HIIT gaat trainen.

BEWEEGCOMPONENTEN

Het laatste essentiële onderdeel van een goed trainingsprogramma heeft te maken met de keuze van je oefeningen. Een gezond lichaam heeft enorm veel beweegopties om functionele activiteiten uit het dagelijks leven te kunnen uitvoeren. Deze bewegingen kunnen we terugbrengen tot vijf beweegcomponenten (term ontleend aan het IMPACT-model van Chivo).

In de video hieronder laat personal trainer Alice zien welke vijf beweegcomponenten er zijn en geeft ze voorbeelden van oefeningen die daar bij horen.

ONDER BEGELEIDING TRAINEN

Met deze tips kun je je eigen trainingsprogramma creëren en optimaal werken aan je gezondheid en algehele fitheid.

Heb je zelf niet altijd de motivatie of zijn er obstakels waardoor het lastig is om zelfstandig te trainen? Wij helpen je graag vooruit! Neem hier contact op en kijk wat STAGE02 voor jou kan betekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *