Livian verteld over haar traject: van pijn in mijn lijf naar weer schoenen met een hak

LIVIAN VAN DE HAAR: ‘VAN PIJN IN MIJN LIJF NAAR WEER SCHOENEN MET EEN HAK’

Iedere cursist heeft zijn eigen verhaal: de een komt sporten vanwege lichamelijke klachten, de ander na een zwangerschap en weer een ander vanwege een afgunst tegen sporten in een sportschool. Midden in het coronajaar startte Livian bij STAGE02 met een enorme afkeer tegen al die sportfanaten met mooie figuren. Inmiddels staat ze er anders in. ‘Ik had nooit gedacht dat ik mijn sessies ging missen,’ geeft Livian toe. We nemen je mee in haar verhaal.

De start: ‘Ik heb pijn in mijn lijf, maar wil leuk kunnen spelen met mijn dochter’

Ik had een afkeer tegen sporten en de sportschool. Al die sportfanaten met die mooie figuren, en ik dan zo’n a-sportief type. Zag ik totaal niet zitten. Zo stijf als een hark en dan moet ik maar ‘ff’ bewegen,’ begint Livian van de Haar. ‘Ik zat zo met pijn in mijn lijf, met mijn voet kon ik niet eens een fatsoenlijke wandeling maken. Ik wilde ook leuk kunnen spelen met Tess, mijn kleine dochter.’ Toch besloot Livian actie te ondernemen, ‘ik was ongelukkig over mijzelf en mijn lichamelijke klachten.’

De zussen van Livian sporten bij Van der Velde en zo besloot ze zich daar aan te melden bij een personal trainer. Via de website het aanmeldformulier ingevuld, ‘oh shit, nu word ik benaderd. Nu móet ik wel.’ De afspraak in de STAGE02-studio volgde snel.

‘Het was in deze corona-tijd allemaal bijzonder en ik dacht dat ik een bodybuilder zou krijgen die me de grond in zou trappen en die mij kapot zou laten sporten. Toen stond Marijn voor me, dat stelde me gerust, gelukkig. Hij zag kansen om iets te doen aan die pijn in mijn lijf.’ In dat eerste gesprek werd Livian er steeds geruster op en werden de verwachtingen in kaart gebracht. Donderdag direct beginnen dan?

‘Ik kon steeds groter bewegen en werd een stuk soepeler. De pijn in mijn lijf was ook echt zoveel minder!

Toen konden we pittiger trainen. Ik ging stuk, maar het was niet over mijn grenzen heen.’

Het traject: ‘Een staredown met drop, wat een straf!

Zo gezegd zo gedaan, die donderdag startte Livian haar personal training traject. ‘Ik kwam binnen op mijn steunzolen, maar toen moesten mijn schoenen uit. Waarom? Ik heb veel pijn.’ Eerst simpele oefeningen met lichaam en houding. ‘Oké, dit kan ik. Dit kan mijn lichaam aan.’ Het begin was heel rustig aan, dus was Livian erg benieuwd wat dit met haar lichaam ging doen en of dit wel ging werken. De oefeningen kreeg ze mee naar huis, ‘ik ben zonder schoenen thuis oefeningen gaan doen. Mijn voeten moesten zelf de dingen doen, de mindf*ck van de pijn moest uit mijn hoofd.’

Pijn is niet per definitie schade, soms is het maar een gevoel (van bedreiging). Dat heeft Livian heel veel geholpen, ze durfde het aan om zonder steunzolen te gaan bewegen. De pijn werd minder en zo ook de verkrampingen in stuitje en rug. Zo kreeg ze meer vrijheid in het bewegen.

In de tussentijd werden ook strategieën besproken om beter te eten en minder te snoepen. ‘Dat blijft altijd wel een uitdaging. Ik moest een staredown met drop doen, wat een straf! Uiteindelijk was het geen straf meer, mijn favoriete drop zit op slot in een pot, maar over zes uur gaat ‘ie open.’

Toen Livian begon met sporten, hoopte ze in korte tijd veel gewicht te verliezen. Dat liep echter minder snel, maar volgens Marijn deed ze het gewoon heel goed. ‘Ik moest gaan focussen op de lange termijn. En doordat ik mijzelf minder ging wegen, nam de frustratie af en kon ik beter verschillen zien. Daar werd ik gelukkiger van.’

verantwoord sporten small group training veenendaal

‘Ik heb nog wel stimulans en houvast nodig, daarom is MOVE zo fijn!

Er is ruimte voor gezelligheid en lol, maar er wordt ook flink gesport!’

Het leven nu: ‘Yes, ik kan weer schoenen aan mét een hak’

‘Ik mis de sessies wel, die stok achter de deur. Wie had dat gedacht?’ Livian is nu veel bewuster van haar gedrag, ‘zeker als het gaat om snoepen, maar ook in mijn reactie wanneer ik last heb van mijn voet. Ik schiet niet meer in de stress en stel mezelf gerust: niet op de bank zitten met de voet omhoog, maar rustig aan doen en mijn bewegingen doen.’

‘Ik kan tegen mezelf zeggen: kom op, niet uitstellen. En ik heb zelfs spullen aangeschaft voor thuis.’ Maar het állerleukste volgens Livian is toch echt, ‘ik heb van de week schoenen aangehad met een hak, het kan weer!’

Livian kijkt nu anders naar haar leven. ‘Ik merk aan dit alles dat het me enorm heeft geholpen en dat ik anders omga met mijn lichaam. Ik heb nog wel stimulans en houvast nodig en daarom is de groepsles MOVE zo fijn! Er is ruimte voor gezelligheid en lol, maar er wordt ook flink gesport. Een ieder op zijn eigen niveau en lukt het niet? Dan doe je het op je eigen manier.’

Waarom zou je onze personal training bij anderen aanbevelen?

‘Dat zijn voor mij drie duidelijke redenen:
1. Je wordt bewuster van je lijf en je gedrag;
2. Een op maat gemaakt traject;
3. Er wordt goed geluisterd naar je persoonlijk verhaal.’

Ben je naar aanleiding van dit verhaal geïnteresseerd in wat STAGE02 voor jou kan betekenen? Ga vrijblijvend in gesprek met ons!